Jeśli chcesz kupić sok z kapusty, skieruj się tutaj.

Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia powtórnie wróciły na polskie stoły. Do kapusty i ogórków dołączają też nowe, dotychczas mniej lubiane owoce i warzywa. Pisząc o leczniczych zaletach żywności poddanej fermentacji nie można pominąć też napojów takich jak kefir, kwas chlebowy albo rozmaitego rodzaju zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Głównie te ostatnie są godne uwagi – pozwalają w nieskomplikowany i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu ciału witaminy potrzebne dla jego właściwego funkcjonowania.

Sok z kiszonej kapusty i buraków – jakie składniki w nich znajdziemy?

Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający multum substancji oddziałujących zbawiennie na nasze zdrowie. Najważniejszym elementem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, buraków czy pozostałych kiszonek to również kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje w szczególności wysokie stężenie witaminy C – już filiżanka tych soków dostarcza jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto również pić z uwagi na zawartość witaminy K i P, witamin z grupy B oraz wysokie stężenie soli mineralnych.

Czemu trzeba pić sok z kiszonych buraków?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu zawartości bakterii fermentacji mlekowej korzystnie oddziałuje na pracę jelit oraz naszą odporność. Na dodatek liczne witaminy poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają objawy cukrzycy, depresji i szkorbutu, jak również pomagają walczyć z osłabieniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki winny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak np. wrzody dwunastnicy czy niestrawność. Działają one również osłonowo w czasie terapii antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]