Tutaj znajdziesz barszcz czerwony w butelce.
Nie jest prawdą, iż barszcz czerwony to danie typowo świąteczna, którą spożywamy z reguły w czasie Wigilii czy też ważnych rodzinnych zabaw. W domostwach, w których zwyczaj jedzenia dwudaniowych obiadów nadal się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stołach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do niektórych dań.
Barszcz czerwony – danie wszechstronne
Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to łatwa do przygotowania zupa z buraków, która w rzeczywistości nie jest bardzo sycącym daniem. Jednakże właśnie jego kwaskowy, a przy tym trochę słodkawy aromat powoduje, że bardzo dobrze stapia się on z odmiennymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest mnóstwo – niektórzy przedkładają jajo, kartofle oraz kiełbasę, inni zalewają nim pierogi z grzybami, mięsem bądź kapustą. Barszcz czerwony to doskonałe posiłek obiadowe, lecz też smaczna przekąska bądź ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy bardzo dobrze pasuje do chrupkiego krokiecika z grzybami lub bułki drożdżowej z mięsnym nadzieniem.
Należy zaakcentować, iż barszcz czerwonyjest zupą niskokaloryczną, jeśli nie dodano do niego śmietany. Danie to postrzegane jest za zdrowe, bo dostarcza organizmowi mangan, witaminy z grupy B i witaminę C, kwas foliowy, a także wiele żelaza, przez co rekomenduje się je osobom cierpiącym na anemię. Jednak ze względu na to, iż fundamentem tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie zazwyczaj zjada się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których rozwinęła się cukrzyca.
Zakwas z buraków kwaszonych na barszcz czerwony – kup bądź zrób samodzielnie
Nie ma jednej receptury na barszcz czerwony – każdy szef kuchni wykorzystuje własne ulubione dodatki i odmiennie doprawia to danie. Jedni wsypują do niego odrobinę cukru, żeby zaakcentować naturalny słodkawy aromat buraka, drudzy wolą barszcz na ostro, należycie pieprzny. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, jeżeli szykuje się go na bazie zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z buraków kwaszonych ma mocniejszy, kwaśny smak oraz wyrazistą czerwoną barwę, a jednocześnie zawiera więcej ważnych minerałów i witamin. Taki zakwas z kwaszonych buraków można naturalnie przyszykować samemu, ale okres fermentacji trwa co najmniej tydzień. Jeżeli jednak nagle nabierzesz ochoty na tę zupę, absolutnie nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz zakwas na barszcz czerwony w butelce w markecie lub online.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]